dissabte, 18 de setembre del 2010

PLANIFICAR

Fins ara, hem dedicat el temps a conéixer-nos, a veure què esperàvem els uns dels altres, quines eren les normes bàsiques de convivència que TOTS SENSE EXCEPCIÓ haviem de complir, quines les normes de treball, els hàbits d'estudi que cal adquirir sense falta...

Tot ho anirem repassant i desenvolupant al llarg d'aquestos dos anys.

Un punt molt important per aconseguir els objectius que volem és la PLANIFICACIÓ. Vol dir que abans de començar a treballar hem de pensar què és exactament el que volem, de quant de temps disposem, què ens farà falta, què farem primer i què després, etc. Serveix per a totes les coses de la vida. De vegades haurem de canviar algunes coses sobre la marxa, però SEMPRE hem de fer una planificació inicial.

La planificació és com un esquelet al que després li afegim els músculs, la pell, els cabells...
Imagineu que no heu fet primer l'esquelet: aneu posant músculs al tuntún i el més probable és que un braç us quede més llarg que l'altre. Si no heu planificat què posareu primer i què després potser poseu primer els cabells i damunt la pell... Un disbarat!

Alguns exemples:

1- Si estic a dieta he de planificar els menús de la setmana, o siga escriure'ls i comprar els aliments. Si no ho faig, un dia arribaré amb molta fam a casa, no tindré la pitrera i l'ensalada i agafaré el primer que pille (un entrepà ;) ).

2- Si he de fer examens, he de planificar l'estudi dels temes, un poc cada día. Si no ho faig així, arribarà el dia de l'examen i la nit d'abans voldré estudiar-ho tot i veuré que no puc. Llàgrimes i amonestació dels pares i de la mestra.

3- Si he de fer una casa, planificaré què he de fer primer (per suposat que no començaré la casa pel terrat), quins materials i permissos necessite, quants diners em costarà, quant tardaré en contruir-la etc. Si no ho faig així, potse em posen una multa per no haver demanat permís a l'ajuntament, o vaja a comprar rejoles i s'hagen acabat a la fàbrica, o no tinga prou diners i haja de deixar la casa a mig fer etc.

4- Si vull escriure una novel·la, no em posaré a escriure a vore que surt. Primer pensaré en l'argument (quina serà la història), quins hauran de ser els personatges principals, en quin lloc vull que ocórrega, si vull contar-la en primera o en tercera persona, per on vull que comence, com vull que acabe etc. Si no ho faig així, embolicaré l'argument i els lectors no s'enteraran de la història, eixirà algun personatge al principi i després m'oblidaré d'ell i no tornarà a eixir etc.

Teniu tota la setmana per llegir, rellegir i discutir aquest text amb els pares, els companys i amb mi. I preguntar allò que no entengueu, perquè la pròxima setmana...

HAUREU DE POSAR-HO EN PRÀCTICA !

1 comentari:

12andrea ha dit...

ha ma mare i ha mi mos a paregut molt

be les coses que has dit sobre
planificar

ADEUUUU